4 Tapaa lisätä helmiä neuleeseen

Hartiahuiviin on lisätty siemenhelmiä. Lankana Pirtin Kehräämön kampavilla.
Huivin ohje The Philosopher's Stone (suunnittelija Erica Jackofsky). (© Chez MaRiia)


(English summary below)

4 Eri tapaa lisätä helmiä neuleeseen

Voit pujottaa helmet etukäteen lankaan. Tämä tapa on suhteellisen nopea (vaikka pujottamisessa oma aikansa meneekin), mutta on oma vaivansa siirrellä helmiä langassa eteenpäin sitä mukaan, kun neuloo. Jos käytät erivärisiä helmiä ja niiden pitäisi muodostaa jokin kuvio, joudut pujottamaan helmet käänteisessä järjestyksessä ja miettimään huolella helmien pujotusjärjestyksen. Toisekseen, jos käyttämäsi helmet eivät ole aivan priimaa ja niiden reiän reunoilla on säröjä, ne voivat kuluttaa lankaa (jopa puhki asti). Jos joudut pujottamaan lisää helmiä lankaan kesken työn, joudut katkaisemaan langan. Koska helmet siirtyvät solmukohdan yli huonosti, kannattaa langan katkaisu tehdä työn reunassa, jos mahdollista.

4 Tapaa lisätä helmiä neuleeseen.
(© Chez MaRiia)
Toinen tapa on käyttää pienisilmäistä virkkuukoukkua (itse käytän 0.6 mm virkkuukoukkua). Ota helmi virkkuukoukkuun, vedä puikoilla oleva seuraava silmukka helmen läpi, palauta silmukka takaisin puikolle ja työstä se ohjeen mukaisesti. Tämän menetelmän heikkoutena on se, että joudut käyttämään niin pientä koukkua, että lanka saattaa säikeistyä ja saat vain osan säikeistä helmen läpi. Voit (ja kannattaakin) korjata asia lisäämällä helmi uudestaan. Jos et korjaa, silmukka jää normaalia heikommaksi ja saattaa käytössä mennä poikki. Voit myös etukäteen valita mahdollisimman tiukkakierteisen langan, jolloin säikeistyminen ei ole niin todennäköistä. Virkkuukoukku-menetelmän etuna on se, että lanka kulkee helmen sisällä kahteen kertaan (mikä tekee siitä vahvemman) toisin kuin etukäteen pujotettujen helmien tapauksessa. Ullaneuleen sivuilla on tästä menetelmästä hyvä, havainnollinen kuvasarja.

Kolmas tapa on käyttää helmien pujottamisessa apuna ohutta lankaa. Neulo silmukka ensin ohuella apulangalla (maailmalla käyttävät tähän usein hammaslankaa...) tai pujota apulanka silmukkaan, jolloin silmukka roikkuu apulangassa, taita apulanka kaksin kerroin ja pujota helmi apulankaan. Vedä sen jälkeen helmi silmukkaan ja palauta silmukka puikolle. Katso tästä tekniikasta Langanlumouksen Monan ohjevideo tästä. Tämä menetelmä on melko hidas ja työläs, mutta lanka ei säikeisty.

Neljäs tapa on ommella helmet jälkikäteen yksitellen työhön. Tämä tapa sopii silloin, kun helmet halutaan neuleen pinnalle ja ommeltavia helmiä on vain vähän.

Näihin tossuihin on muutamat helmet ommeltu jälkikäteen.
Tossujen ohje Babushka Ballerina Slippers (suunnittelija m.i.l.c.h.schaum).
Lanka Hjertegarn Natur Uld. (© Chez MaRiia)

Minkälaisia helmiä neuleissa olisi hyvä käyttää?

Ensinnäkin, mieti helmeä valitessasi käyttökohdetta. Jos neulot vaikka hartiahuiveja, joita on tarkoitus pestä, helmien tulee säilyä hyvänä pesun jälkeenkin. Siksi yleisesti käytetään lasisia siemenhelmiä, ne kestävät paremmin kuin muoviset tai puiset. Helmet, joiden sisusta on värjätty, eivät oikein sovellu tällaiseen käyttöön. Hopeointi tummuu pesussa. Yleisesti ottaen japanilaiset ja tsekkiläiset siemenhelmet ovat laadukkaita ja niitä kannattaakin suosia, vaikka ne arvokkaampia ovatkin.

Toiseksi, valitse helmen koko käyttämäsi langan paksuuden mukaan. Ohueen lankaan (fingering, noin 400 m / 100 g) sopivat 6/0 -helmet ja pitsivahvuiseen lankaan (lace, noin 600+ m / 100 g) sopivat 8/0 -helmet. Mitä suurempi numero helmessä on, sitä pienemmästä helmestä on kyse (tiedän, voi hämätä!). Aikoinaan helmien koko on määritelty niin, että on mitattu, kuinka monta helmeä mahtuu vierekkäin tuumalle. Mitä useampi helmi tuumalle mahtuu, sitä pienempi helmi on kyseessä. Helmien kokonumerointi ei välttämättä enää korreloi sen kanssa, kuinka paljon niitä mahtuu tuumalle, mutta numerointilogiikka on jäänyt kuitenkin elämään.

Muutoin helmien lisäämisessä neuleisiin voi käyttää omaa luovuuttaan. Voit miettiä, haluatko langan kanssa yhteensopivat helmet, jolloin helmet eivät nouse liikaa esille, mutta tuovat kivasti kimmellystä. Tai voit valita kontrastiväriset tai muuten langasta hyvin erottuvat helmet, jotka tuovat helmien muodostaman kuvion neuleessa pääosaan. Voit lisätä helmiä myös villasukkiin, muista kuitenkin, ettet lisää helmiä jalkapohjan kohdalle tai varsiin, jos sukkia on tarkoitus pitää pitkävartisissa kengissä.

English summary:
There are four ways to add beads in your knitting. Firstly, you can string the beads in your yarn before you start knitting. However, it's a pain to move the beads forward as you knit along. Secondly, you can use a crochet hook to add beads individually as you go. You need a pretty small size hook and the yarn may split. Thirdly, you can use a thin thread (many people use dental floss) to help string the beads individually. And finally, if you only want to add a few beads here and there, you can sew them afterward.

Best beads for knitting projects are glass seed beads, aim for Japanese or Czech beads for best quality. 6/0 beads fit best for fingering weight yarn and 8/0 beads for lace weight yarn.


Lähde ja lue lisää:
http://www.ullaneule.net/0307/artikkelit_helmet_neuleessa.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5 Vinkkiä kun kirjoneule kirraa

(Ilmaisia) neule- ja virkkausohjeita loppuelämäksi

Selvitä langan koostumus 1 - polttotesti