(Ilmaisia) neule- ja virkkausohjeita loppuelämäksi


(Free) knitting and crochet patterns for life
Quilted Lattice Cowl -huivin ohje on Ravelrystä.
Suunnittelija Debbie Seton. (© Chez MaRiia)


(English summary below)
Netti on käsityöharrastajan paratiisi nykypäivänä. Netistä ei löydy pelkästään uusia ideoita käsitöihin tai apuvälineitä omien mallien suunnittelemiseen (katso blogipostaukseni tästä), vaan netti on pullollaan myös käsityöohjeita ja monet niistä ovat jopa ilmaisia.

Lankamerkkien omat webbisivut

Novita-lehti, joka sisältää uusimmat Novitan langoille suunnitellut ohjeet, ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Kun uusi lehti ilmestyy kauppoihin (tai lehden tilaajalle), julkaistaan edellisen lehden ohjeet Novitan webbisivuilla. Kesän 2014 jälkeen kaikki Novitan ohjeet on julkaistu Novitan uusilla webbisivuilla. Myös vanhempia (ennen webbisivujen uudistusta) julkaistuja ohjeita on tuotu uudelle sivustolle. Löydät viime vuosien ohjeet täältä: https://www.novitaknits.com/fi/fi/neuleohjeet

Muokattu 7.9.2019: Novitan vanhempia ohjeita ei ole enää saatavilla netin kautta. Suosituimmat vanhat ohjeet löytyvät Novitan uusilta webbisivuilta, muut vanhemmat ohjeet ovat saatavilla vain kysymällä niitä suoraan Novitalta.
(Myös Novitan vanhemmat ohjeet (kesään 2014 asti) on vielä tallessa Novitan vanhoilla webbisivuilla täällä: http://arkisto.novitaknits.com/neuleohjeet/)

Norjalaisen langanvalmistajan Drops Design A/S:n webbisivuilta www.garnstudio.com löydät yli 120.000 ilmaista neule- ja virkkausohjetta ja yli 1.300 ohjevideota. Suomen lisäksi ne löytyvät 16 muulla kielellä. Muokattu 7.9.2019: Dropsin sivuilta ei löydy enää sanastoja eri kielillä, ainoastaan ohjeissa käytetty terminologia on selitetty. (Dropsin sivuilta löytyy myös hyvä neulesanasto monilla eri kielillä.)

Myös muiden langanvalmistajien webbisivuilta löytyy ilmaisia ohjeita. Monien ulkomaisten langanvalmistajien webbisivuilta ohjeita ei välttämättä kuitenkaan löydy suomeksi, mutta englanninkielinen versio yleensä on olemassa. Kannustan rohkeasti kokeilemaan myös muita kuin suomalaisia ohjeita. Yleisesti käytetyt termit on nopea oppia ja google kääntäjän lisäksi voi käyttää hyväksi netistä löytyviä käsityösanastoja (katso blogipostaukseni käsityösanastoista tästä). Kun pystyy neulomaan tai virkkaamaan ulkomaisista ohjeista, saa käytettäväkseen huomattavasti laajemman ohjerepertuaarin.

Käsityölehtien ohjeet

Suomessa ilmestyvät käsityölehdet Taito ja Laine eivät julkaise ilmaisia ohjeita webbisivuillaan. Niiden ohjeisiin pääset käsiksi tilaamalla lehden (yksittäiset ohjeet voivat tulla myyntiin myös Ravelryyn). Sen sijaan webissä ilmestyy suomalaisten neuleharrastajien julkaisema verkkoneulelehti, jonka arkistosta (http://www.ullaneule.net/ullakko/arkisto.html) löytyy paljon eri käsityöharrastajien suunnitelmia kauniita ohjeita. Itselläni puikoille ovat päässeet Ullaneuleen ohjeista ainakin Revontuli-huivi sekä Hiljaista kuin huopatossutehtaalla -tossut, sopivasti vielä yhteensopivissa sävyissä.

Revontuli-huivi pingotuksessa petarilla.
Suunnittelija AnneM. (© Chez MaRiia)
Hiljaista kuin huopatossutehtaalla -tossut.
Suunnittelija Johanna Mäki. (© Chez MaRiia)

Ravelry - massiivinen ohjetietokanta

Sitten on Ravelry. Ravelry on kansainvälinen käsityöyhteisö, jonka suurimpana plussana on massiivinen ohjetietokanta. Kaikkia Ravelrystä löytyviä ohjeita ei ole tallennettu Ravelryyn, vaan Ravelrystä löytyy tieto, mistä ohje on löydettävissä. Ohje voi löytyä fyysisestä kirjasta tai lehdestä, webbisivulta tai Ravelrystä pdf-ohjeena ladattavissa. Ravelryssä on yli 800.000 lähinnä neule- ja virkkausohjetta, joista yli 17.000 ohjeseen on suomenkielinen käännös ja näistä yli 11.000 ohjetta on ilmaista. Jos olet joskus kokenut tekemisen puutetta, niin Ravelryyn tutustumisen jälkeen et enää koskaan...

Ravelryyn rekisteröityminen ja peruskäyttö on ilmaista. Jotkin toiminnot ja ohjeet ovat maksullisia. Ravelrystä löytyy myös mm. kattava keskustelupalsta, jossa voit kysyä neuvoa esimerkiksi ohjeiden tulkintaan tai valmiiden neuleiden hoito-ohjeisiin, suomeksikin. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan. Itse löydän nykyään lähes kaikki tarvitsemani ohjeet Ravelrystä.

Pinterestin käsityöohjeet

Ehkä käytätkin jo Pinterestiä? Pinterest on kuvallinen hakukone ja erityisesti käsityöharrastajien suosiossa. Pinterestistä löytyvät pinnaukset sisältävät kuvallisia linkkejä käsityöideoihin ja joskus pinnauksen takaa löytyy myös kirjallinen ohje tai ohjevideo. Pinterestin käyttöä himmentää se, että vaikka Pinterest tarjoaa paljon ihania ideoita, silti monet linkit alkuperäisiin sivustoihin ovat hajonneet tai käyttäjiä pyritään tarkoituksella johtamaan täysin eri sivuille. Harva jaksaa tutkia, mille sivulle pinnaus oikeasti johtaa, joten käyttäjällä voi olla satoja tai tuhansiakin pinnauksia, jotka jäävät kivan kuvan asteelle. Ja jos tarkoitus on tallentaa vain ideoita, niin eihän siinä mitään pahaa olekaan. Itse tarkistan kaikki linkit ennen pinnauksen tallentamista, joten jos haluat seurata pinnaamiani laadukkaita linkkejä, löydät Pinterest-profiilini tästä.

Jaoin tässä postauksessa vain joitakin valikoituja neule- ja virkkausohjeiden lähteitä. Onko sulla vielä joku ihan mieletön ohjeiden lähde, joka ansaitsee tulla mainituksi tässä yhteydessä? Laita tieto kommentteihin, jotta me muutkin pääsemme nauttimaan samasta ylellisyydestä!

English summary:
The internet is full of (free) patterns for crafters. Check yarn manufacturers' web pages, you're bound to find a lot of patterns specifically designed for their yarns. While many blogs and personal web pages also contain patterns, by far the most massive pattern database belongs to Ravelry. Ravelry is a free international community with a huge pattern database: it has over 800.000 mainly knitting and crochet patterns of which over 200.000 patterns are free! However, not all the patterns are downloadable from Ravelry. Ravelry just points you to the right direction on finding the pattern either from a book, leaflet or web page. But fear not! Ravelry also contains over 300.000 patterns that can be downloaded as a pdf-file directly from Ravelry. Talking about patterns beyond life expectancy...

Do you use Pinterest? You can find a lot of adorable crafts ideas and even patterns through Pinterest. However, a lot of Pinterest pins contain broken links and can mislead you to malicious web sites. I personally check each link before I make a pin, so if you want to gather quality pins you can find my Pinterest profile here.

Kommentit

  1. Tuli mieleen, että Lankavalla www.lankava.fi on myös hyviä, erityisesti kutomiseen ja mattojen virkkaamiseen liittyviä ilmaisia ohjeita. Ne kannattaa myös käydä tarkistamassa. Toki siellä on myös mm. sukkaohjeita.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5 Vinkkiä kun kirjoneule kirraa

Selvitä langan koostumus 1 - polttotesti