Suunnittele oma mallisi

Online resources for pattern design
Ohjesuunnittelua (© Chez MaRiia)



(English summary below)
Olen harrastanut käsitöitä kymmenisen vuotta ja tämän kymmenen vuotta olen turvautunut toisten suunnittelemiin ohjeisiin. Onhan se helpompaa neuloa jonkun toisen suunnitteleman ohjeen mukaan, koska "ei tarvitse käyttää aivoja". Siis, joku toinen on valmiiksi miettinyt silmukkamäärät, lisäykset ja kavennukset, pintaneuleet jne. Itse ei tarvitse kuin etsiä ohjeeseen sopiva lanka ja ruveta töihin.

Yksi artesaaniopintojen pakollisista näytöistä (vanhan HOPSin mukaan) on "tuotteen suunnittelu". En ole pitänyt itseäni yhtään suunnittelijana: pitäisi olla luova ja pää täynnä ideoita ja omata vielä riittävät taidot neuleen rakentamiseen. Nyt on kuitenkin ollut pakko ottaa härkää sarvista. Lähdin hakemaan inspiraatiota Kuuselan hautalöydön koruista ja eihän se suunnittelu sitten enää niin vaikeaa ollutkaan, kun oli sopivaa innoitusta. Netti on pullollaan ilmaisia ja maksullisia työkaluja, joiden avulla suunnittelu ja ohjeen kirjoittaminen sujuvat huomattavasti helpommin.

Kirjoneuletta voi suunnitella ruutupaperilla, mutta jos olet huomannut, niin silmukat eivät ole neliön muotoisia. Tästä johtuu, että lopputulos ei olekaan neuleessa ihan samanlainen kuin paperilla. Mutta ei hätää! Ongelmaan on useampikin ratkaisu. Jos käytät tietokonetta yhtä sujuvasti kuin kala ui vedessä, voit tehdä itsellesi sopivaa ruutupaperia taulukkolaskinohjelmalla (esim. Excel). Muutat vain ruutujen kokoa suhteessa 4:5 (4 silmukkaa on yhtä leveä kuin 5 kerrosta on korkea). Jos et kuitenkaan välitä tehdä suunnittelua ruudun ääressä vaan kynä + paperi on luontevampi yhdistelmä, voit tulostaa jo valmiiksi sopivaa ruutupaperia osoitteesta http://www.theknittingsite.com/knitting-graph-paper/. Paperia saa sekä pysty- että vaaka-orientaatiolla ja sekä 4:5 että 2:3 suhteella (jälkimmäinen suhde soveltuu paremmin paksuille langoille, mutta toki oma käsialakin vaikuttaa). Ylinnä olevan kuvan ruudukko on em. osoitteesta tulostettua ja toimii mielestäni hyvin ainakin omiin tarpeisiini (ja lisäksi ruudukoiden käyttäminen on täysin ilmaista).

The inspiration for my own filet crochet pattern
Alkuperäinen kuva
(© Chez MaRiia)
Self designed filet crochet curtain
Valmis verho
(© Chez MaRiia)
Mallin suunnittelussa voi olla apua myös StitchFiddlestä. Ohjelman avulla voi luoda neule-, virkkaus- tai ristipistomallin joko valmiista valokuvasta tai piirtämällä sellainen itse alusta loppuun saakka. Itse olen kokeillut ohjelman käyttöä suunnitellessani ulko-oveeni ruutuvirkatun verhon oman koirani kuvasta. Nyt jos joku kuvittelee, että "jee, pari klikkaisua ja olen saanut suunniteltua minkä tahansa neulemallin" niin ei se homma sentään ihan niin yksinkertaista ole. Valokuvassa on paljon eri värisävyjä ja niiden muuttaminen kirjoneulemalliksi ei ole ihan yksinkertaista, etenkin jos et halua käyttää neulomiseen noin 500 eri väristä lankaa... Eli värysävyjä pitää vähentää ja se yksinkertaistaa lopputulosta. Mutta jos on valmis näkemään vaivaa persoonallisen mallin suunnittelemiseksi niin kannattaa kokeilla olisiko tästä ohjelmasta apua. Virkkaamani verhon suunnittelemiseen meni ehkä työpäivän verran aikaa, mutta "no pain, no gain". Lopputulos on oikein kiva. Ohjelma on pääosin ilmainen. Jotkin toiminnot vaativat rekisteröitymistä ja edistyneemmät toiminnot maksullista versiota.

Jos päätät sukeltaa syvemmälle ohjesuunnittelun maailmaan, saatat olla kiinnostunut StitchMasterystä. StitchMasteryllä on tarjota sinulle kaksi hyödyllistä tuotetta. Ensimmäinen on Knitting Font Collection eli kokoelma neulesymboleita, joita voit käyttää ruutupiirrosta luodessasi. Kokoelma sisältää yli 500 symbolia, ja voit käyttää niitä eri ohjelmissa, esim. MS Officessa tai OpenOfficessa. Kokoelman hinta on 10 punnan luokkaa. Jos kuitenkin aiot tehdä yhtään enemmän ohjesuunnittelua, parempi valinta lienee Knitting Chart Editor. 60 punnan hintaan saat ohjelman käyttöösi ja voit suunnitella sillä ammattitasoisia ruutupiirroksia. Ohjelmassa on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia; se mm. sisältää yllä mainitun symbolikokoelman, luo kirjallisen ohjeen ruutupiirroksesi perusteella, tekee teknisiä tarkistuksia silmukkamäärien oikeellisuudesta jne. Ohjelma toimii eri alustoilla ja lisenssi mahdollistaa sen käyttämisen kahdella eri laitteistolla yhtäaikaisesti. Kerron ohjelmasta lisää, kunhan pääsen ohjeen kirjoittamisessa pidemmälle. :-)

English summary:

I've never designed anything. I thought I wasn't creative enough and that I don't have enough good ideas to design anything. As a part of my studies, I had to design a product, so I was forced to tackle this hurdle. It turned out to be much easier and much more fun than I thought it would be. You can find a lot of softwares online that will make your designer life much easier. While you can design knitted colorwork on any graph paper, you should remember that knitted stitches are not really square, so the end result might not look like what you designed. But, do not worry! You can make your own graph paper with spreadsheet softwares (like MS Excel) adjusting the columns match regular stitch sizes (a ratio of 4:5 - four stitches width equals 5 stitches height). However, there is even a much easier way to go about this. You can just print suitable knitting graph paper from The Knitting Site. So easy. And free. Just start designing.

For creating knit, crochet or cross stitch patterns from pictures or designing completely your own patterns you can use Stitch Fiddle. I created the filet crochet pattern above from my dog's picture using this software. It took a bit more than just a few clicks, but I am pretty sure it was much easier than just using a pen and a graph paper. The software is mainly free, some features require registering.

If you're a master designer of knit patterns you might be interested in Stitch Mastery. They provide two different products. One is the Knitting Font Collection, a collection of more than 500 symbols for different knit stitches. The font collection can be used in many software applications (MS Office and Open Office being probably the most common ones). The font collection costs about 10 UK pounds. The second product is a software for charting and it contains the previously mentioned font collection. You can create your own charts and even your own symbols and export them as images to whichever word processing software you're using for writing patterns. The software also creates written instructions automatically. This software costs 60 UK pounds. So far I've only created some small and simple charts with StitchMastery software, but I will definitely tell you more about it when I get more acquainted with it.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5 Vinkkiä kun kirjoneule kirraa

(Ilmaisia) neule- ja virkkausohjeita loppuelämäksi

Selvitä langan koostumus 1 - polttotesti