Mikä on mysteeriprojekti?

What is mcal/mkal?
Unelmien puutarha CALin ensimmäinen pala, daalia.
Ohje: Anne Vierimaa. Langat: erilaisia puuvillalankoja. (© Chez MaRiia)


(English summary below)
Olen aivan ihastunut tähän Unelmien Puutarha CALin ensimmäiseen palaan, daaliaan. Eihän mun pitänyt lähteä taas yhteen peittoprojektiin mukaan. Kalevala-peitto on vielä vaiheessa, Frankie's Blankie alkukuopissaan ja kotoa löytyy jo ainakin viisi itse tehtyä torkkupeittoa. Mutta kun on se daalia vaan niin mielettömän kaunis!

Kalevala-peitto CAL yhteisvirkkausprojekti toteutettiin syksyllä 2017 Suomen itsenäisyyden sadan vuoden kunniaksi. Sen jälkeen suomalaisia, erityisesti torkkupeittoihin keskittyneitä, CALeja on, no jos nyt ei ihan syntynyt kuin sieniä sateella, niin käynnistetty useampia kuitenkin. Tällä hetkellä käynnissä on ainakin Tekstiiliteollisuuden Adalmiinan Helmi sekä aivan ihastuttava Anne Vierimaan yhdessä Lankamaailman kanssa toteuttama Unelmien Puutarha. (CAL = crochet along, KAL = knit along)

Kansainvälisesti toteutettuja CALeja/KALeja on ollut olemassa jo vuosia. Niissä voidaan neuloa tai virkata mitä tahansa neuleita, ei pelkästään torkkupeittoja. Osa toteutetaan ns. mysteeri-CALeina/KALeina (MCAL/MKAL), joita itse asiassa nämäkin edellä mainitut suomalaiset torkkupeitot ovat. Mysteeriprojektien ideana on, että osallistujat eivät tiedä lopputulosta ennen projektin aloittamista, vaan ohjeet julkaistaan vaihe kerrallaan samalla pikku hiljaa paljastaen minkälainen tuote on valmistumassa.

My first mkal was a cowl
Ohje: Laura Aylor Lanka: Novita Tempo (© Chez MaRiia)
Itse osallistuin ensimmäiseen mysteeriprojektiini joulukuussa 2015 Laura Aylorin vetämässä MKAL:ssa, jossa lopputuloksena oli kauluri. Lähtötietoina oli lanka- ja puikkotietojen lisäksi vain, että neuleesta on tulossa asuste. Sen jälkeen jäin koukkuun ja neuloin lähes kymmenen eri mysteerihuivia vuoden aikana. Mikä mysteeriprojekteissa kiehtoo? En osaa selittää. Varmaankin se jännitys, ettei tiedä lopputulosta etukäteen, vaan se selviää pikku hiljaa. Lisäksi CALin/KALin yhteisöllisyys koukuttaa. Tapanahan on, että osallistujat voivat keskustella projektista, jakaa kuvia edistymisestään, kysyä apua tai vinkkejä jossakin yhteisessä sähköisessä palvelussa (esim. Facebook tai Ravelry). Jotenkin sitä vaan helpommin neuloo samaa tahtia muiden kanssa, jos on tiiviisti yhteydessä toisiin osallistujiin. Toki mikään ei velvoita ketään olemaan yhteisöllisesti aktiivinen, mikäli se ei tunnu itselleen sopivalta tavalta, mutta itse olen viehättynyt juuri tähän yhteisöllisyyteen. Aktiivinen yhteisöllisyys tosin vie suhteellisen paljon aikaa ja siksi etenkin tämän hetkisten CAL-projektieni osalta olen ollut hyvin passiivinen yhteisöllisyyden suhteen.

My stash yarns reserved for the Garden of Dreams
Unelmien Puutarhaan varatut varastolangat. (© Chez MaRiia)
Mutta mutta. Aloitin siis Unelmien Puutarhan, tällä kertaa puuvillalangoista. Painin pitkään sen dilemman kanssa, tilaanko projektiin uutta lankaa, sillä - ollaan nyt rehellisiä - varastolankaahan on mulla jo ihan riittävästi, ja olen, aika onnistuneestikin, ollut langanostolakossa jo vuoden ajan. Mutta silti ei ole mitään "sopivaa" lankaa riittävästi pääväriksi, ja projektin toteutumisen edellytyksenä on saada (= ostaa) jostain riittävästi pääväriksi sopivaa lankaa. Ja onko se omatuntoni kannalta ihan ok, jos tilaan 700 g ns. katalyyttilankaa, jonka varjolla saan lankavarastostani kulutettua 600 g siellä jo tovin muhineita lankoja? Vaikeita, lähes elämää suurempia, kysymyksiä. No, lopputuloksenhan te jo tiedätte. Tilasin Lankamaailmasta vaaleanvihreää Hjertegarnin Cotton nr 8 -puuvillalankaa kukkaketoni pohjaksi. Sen saapumista odotellessa kerkisin aloittaa daalia-palani varastolangoistani. Kerrassaan hykerryttävää!

Ja sit... mua vielä houkuttelis Frida's Flowers Blanket... MCAL, joka on jo päättynyt, mutta jonka voisin virkata jälkikäteen... Apua. :-)

English summary:

I am so in love with the first square of the Garden of Dreams CAL blanket. It's called dahlia. I don't need another blanket. My Kalevala CAL blanket is in progress, just started Frankie's Blankie and I already have about five different self-made blankets at home. But dahlia is just so darn cute, I can't resist.

Kalevala CAL blanket was a project designed to celebrate the 100 years of independence of Finland and it was run on fall 2017. Since then I've spotted many new Finnish blanket CALs, most populars being Adalmiinan helmi and Garden of Dreams. These are all actually mystery CALs, because the patterns are revealed bit by bit.

The first mystery KAL I participated in was run by Laura Aylor in December 2015 and resulted in a chunky cowl. Since then I've knit at least ten MKAL shawls. I don't know if it is the mystery of not knowing what kind of shawl you're about to get that intrigues in mystery shawls. Also, you can be socially active in a group, share your progress and discuss your guesses of next clues (either in Facebook or in Ravelry).

So, I did start the Garden of Dreams Blanket. I can't wait to see it finished. Then... I spotted Frida's Flowers Blanket. Oh my, it is sooooo cute! The MCAL is already over, but I could crochet this blanket afterwards... Help! :-)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5 Vinkkiä kun kirjoneule kirraa

(Ilmaisia) neule- ja virkkausohjeita loppuelämäksi

Selvitä langan koostumus 1 - polttotesti